Software

Εκατομμύρια συσκευές Android εκτεθειμένες σε μακροχρόνια σημαντική ευπάθεια

Ένα tweet από τον Łukasz Siewierski της Google αποκάλυψε πως χάκερ και «κακόβουλοι insiders» κατάφεραν να διαρρεύσουν τα signing keys πλατφόρμας που χρησιμοποιούνται από αρκετούς κατασκευαστές Android για την είσοδο σε εφαρμογές συστήματος που χρησιμοποιούνται στις συσκευές τους. Αυτά τα signing keys χρησιμοποιούνται για να εγγυηθούν ότι οι εφαρμογές, ακόμη και η έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android που εκτελείται στο τηλέφωνό σας, είναι νόμιμες.

Το Baked into Android είναι ένα σύστημα που εμπιστεύεται εφαρμογές που υπογράφονται από το ίδιο κλειδί που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ταυτότητας του ίδιου του λειτουργικού συστήματος. Έτσι, κάποιος επιτήδειος θα μπορούσε, ελέγχοντας αυτά τα κλειδιά, να θέσει εφαρμογές με κακόβουλο λογισμικό ως εμπιστοσύνης σε επίπεδο συστήματος.

Σύμφωνα με τον Mishaal Rahman από το 9to5Google, τα signing keys που διέρρευσαν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενημερώσεων over-the-air που έχουν παραβιαστεί. Και προσθέτει ότι το σύστημα Play Store Protect θα μπορούσε να επισημάνει εφαρμογές που υπογράφονται από τα κλειδιά που διέρρευσαν ως δυνητικά επιβλαβείς.

Ενώ όλες οι πηγές των κλειδιών που διέρρευσαν δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, οι εταιρείες που έχουν κατονομαστεί περιλαμβάνουν τις Samsung, LG, Mediatek και Szroco (η εταιρεία που παράγει τα tablet Walmart’s Onn).

Η Google λέει ότι η ευπάθεια αναφέρθηκε σε αυτήν τον Μάιο του τρέχοντος έτους και ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν «λάβει μέτρα αποκατάστασης για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των χρηστών».

Η Google, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι οι χρήστες Android προστατεύονταν μέσω της λειτουργίας Google Play Store Protect και μέσω ενεργειών που έγιναν από τους κατασκευαστές. Η Google δήλωσε ότι αυτή η εκμετάλλευση δεν επηρέασε καμία εφαρμογή που λήφθηκε από το Play Store.

Ένας εκπρόσωπος της Google είπε: “Οι συνεργάτες OEM εφάρμοσαν αμέσως μέτρα περιορισμού μόλις αναφέραμε τον κίνδυνο με τα κλειδιά. Οι τελικοί χρήστες θα προστατεύονται από περιορισμούς χρηστών που εφαρμόζονται από συνεργάτες OEM. Η Google έχει εφαρμόσει ευρείες ανιχνεύσεις για το κακόβουλο λογισμικό στο Build Test Suite, το οποίο σαρώνει το σύστημα εικόνες. Το Google Play Protect εντοπίζει επίσης το κακόβουλο λογισμικό. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το κακόβουλο λογισμικό βρίσκεται ή ήταν στο Google Play Store. Όπως πάντα, συμβουλεύουμε τους χρήστες να βεβαιωθούν ότι χρησιμοποιούν την πιο πρόσφατη έκδοση του Android.”

Πρόκειται για τις πρώτες κάρτες γραφικών gaming στον κόσμο που βασίζονται σε σχεδίαση MCM (Multi-Chip Module) με τη GPU που τις «τροφοδοτεί» να περιλαμβάνει στη συσκευασία της περισσότερα από ένα compute/logical dies. Η εταιρεία βεβαίως έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στη σχεδίαση επεξεργαστών αξιοποιώντας MCMs, ωστόσο έως σήμερα, όλες οι κάρτες γραφικών της βασίζονταν σε ένα λογικό die μαζί με HBM stacks (High-Bandwidth Memory) στη συσκευασία (on-package).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, η GPU με το κωδικό όνομα Navi 31 που τροφοδοτεί τις δύο κάρτες γραφικών, διαθέτει περισσότερα από ένα chiplets ή compute/logical dies που συνδέονται μεταξύ τους μέσω του υπερσυνδέσμου Infinity Fabric (το chiplet interconnect προσφέρει bandwidth έως 5,3TB/s) και «επικοινωνούν» με chips μνήμηs τύπου GDDR6.

Radeon-RX-7000

Και οι δύο εκδόσεις της GPU με το κωδικό όνομα Navi 31 που βρίσκουμε στις κάρτες γραφικών Radeon RX 7900 XTX και Radeon RX 7900 XT κατασκευάζονται από τη γνωστή εταιρεία TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), η οποία χρησιμοποιεί μέθοδο 5nm για την κατασκευή του GDC των 300mm² και μέθοδο 6nm για την κατασκευή των chiplets που σχετίζονται με τη μνήμη (6x MCD, 6x 37mm²).

Τo GCD (ή αλλιώς Graphics Complex Die) και οι έξι (6) σε αριθμό μονάδες MCD (ή Memory Cache Die) είναι τα chiplets που περιλαμβάνονται στο MCM, με το πρώτο να αναλαμβάνει σχεδόν το σύνολο του «υπολογιστικού έργου», λαμβάνοντας υπόψη ότι ενσωματώνει δεκάδες μονάδες CU (Computational Units), τους επιταχυντές ακτινανίχνευσης (Ray Tracing), τους επιταχυντές AI και τους Dual Issue πλέον Stream Processors (κάθε CU ενσωματώνει 2x 32 Dual Issue Stream Processors).

Radeon-RX-7000

Κάθε μονάδα MCD (Memory Cache Die) ενσωματώνει 16MB Infinity Cache ενώ χρησιμοποιεί 64-bit «memory path». Συνολικά λοιπόν, η Infinity Cache έχει μέγεθος 96MB ενώ ο δίαυλος της μνήμης GDDR6 είναι 384-bit, τουλάχιστον στην περίπτωση της Radeon RX 7900 XTX.

AMD Radeon XTX RX

Στην περίπτωση της Radeon RX 7900 XT, το μέγεθος της Infinity Cache είναι 80MB ενώ το memory interface είναι 320-bit. Όσον αφορά τη μονάδα CU (Computational Unit), που αποτελεί το βασικό δομικό στοιχείο του GCD (Graphics Complex Die), ενσωματώνει 64x Dual Issue Stream Processors2x επιταχυντές AI και έναν 2ης γενιάς επιταχυντή ακτινανίχνευσης (Ray Tracing).

Ο νέος, 2ης γενιάς επιταχυντής RT προσφέρει 50% αυξημένη απόδοση ενώ η απόδοση των επιταχυντών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) είναι 2,7 φορές υψηλότερη από τη προηγούμενη γενιά. Συνολικά, το MCM (Multi-Chip Module), ενσωματώνει έως 58 δισεκατομμύρια transistors προσφέροντας έως 61 TFLOPs υπολογιστικής απόδοσης μονής ακρίβειας (single-precision).

AMD Radeon XTX RX

Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό των νέων καρτών γραφικών Radeon RX 7900 XTX και Radeon RX 7900 XT είναι βεβαίως η Navi 31 GPU, η οποία ωστόσο έρχεται σε δύο διαφορετικές διαμορφώσεις. Στην περίπτωση της Radeon RX 7900 XTX ενσωματώνει 96 μονάδες CU αρχιτεκτονικής RDNA 3 και 12.288 stream processors.

Τα Base, Game και Boost Clocks είναι 1,9GHz, 2,3GHz και 2,5GHz αντίστοιχα. Ο δίαυλος της μνήμης έχει εύρος 384-bit ενώ η μνήμη είναι τύπου GDDR6 «ταχύτητας» 20 Gbps και έχει συνολικό μέγεθος 24 GB. Χάρη στα παραπάνω χαρακτηριστικά, το memory bandwidth αγγίζει τα 960 GB/s.

AMD Radeon XTX RX

Η «μικρότερη» από τις δύο high-end προτάσεις, Radeon RX 7900 XT ενσωματώνει 10.752 stream processors. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα Base, Game και Boost Clocks είναι 1,5GHz, 2,0GHz και 2,4GHz αντίστοιχα με τον δίαυλο της μνήμης GDDR6 να είναι «στενότερος», στα 320-bit. Η μνήμη έχει μέγεθος 20 GB και «τρέχει» στα 20 Gbps ενώ το memory bandwidth είναι 800 GB/s. Όσον αφορά το TBP (Total Board Power) είναι 355W για την Radeon RX 7900 XTX και 300W για την Radeon RX 7900 XT.

AMD Radeon XTX RX

Η AMD ανακοίνωσε επίσης την Radiance Display Engine που υποστηρίζει το πρότυπο DisplayPort 2.1 και αναλύσεις έως 4Κ στα 480Hz ή έως 8K στα 165Hz με μονό καλώδιο. Σημαντική είναι και η ανακοίνωση της τεχνολογίας FSR 3.0.

Η τεχνολογία FidelityFX Super Resolution 3 θα κάνει την εμφάνιση της στο 2023 προσφέροντας διπλάσια απόδοση από το FSR 2.0. Η AMD πραγματοποίησε επίδειξη ενός συστήματος με μία κάρτα γραφικών της σειράς Radeon RX 7000 να «τρέχει» ένα demo της μηχανής Unreal Engine 5 με περίπου 60 fps.

AMD Radeon XTX RX

Όταν η εταιρεία ενεργοποίησε το FSR 3.0, το framerate αυξήθηκε στα 112 fps. Η νέα τεχνολογία FSR 3.0 περιλαμβάνει επίσης και τη τεχνολογία Fluid Motion Frames Technology, για την οποία η AMD θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες στο προσεχές διάστημα.

Η AMD ανακοίνωσε επίσης το one-click χαρακτηριστικό βελτίωσης της απόδοσης και της υστέρησης HYPR-RX, το οποίο σε παιχνίδια όπως το Dying Light 2 προσφέρει έως και 85% βελτίωση στην απόδοση με το 1/3 της υστέρησης.

Radeon-RX-7000

Όσον αφορά την απόδοση των νέων καρτών γραφικών, η AMD υποστηρίζει ότι η Radeon RX 7900 XTX προσφέρει έως και 70% αυξημένη απόδοση συγκριτικά με την Radeon RX 6950 XT. Οι νέες κάρτες γραφικών Radeon RX 7900 XTX και Radeon RX 7900 XT θα διατεθούν στην αγορά στις 13 Δεκεμβρίου.